Op 14 maart zaten we nog met een aantal leden van Do-More gezellig in het Tapastheater, de volgende dag om 18:00 uur ging alle horeca in Nederland dicht. De intelligente lockdown was een feit.

Ook bij Do-More werden zo goed als alle activiteiten geannuleerd. Geen gezellige Amsterdamse borrels meer, geen wandelingen met Jolanda, geen mogelijkheden meer om andere mensen te ontmoeten. Omdat een groot deel van de leden alleenstaand is, was dat best een bittere pil.

Na de eerste schrik sloten we een Zoom-account af, zodat we tenminste een digitale borrel konden organiseren. Maar wat bleek? De opkomst was minimaal. We probeerden nog een digitaal etentje (eating apart together) en een pubquiz, maar al snel werd duidelijk dat het jullie te doen is om ontmoetingen in het echt. Niet verwonderlijk.

We manoeuvreerden ons door de maanden april en mei heen, met af en toe een buitenbijeenkomst, zoals Chillen aan het IJ. Daar hadden we met een paar mensen op anderhalve meter toch heel veel lol.

1 juni was een keerpunt, we mochten weer wat. En omdat iedereen de uitjes zo had gemist, stonden we te trappelen voor de deuren van Eye. Iedereen vond het reuze spannend, ook de gastvrouw. Niet afspreken voor de ingang, vijf minuten van tevoren pas naar binnen, geen samenscholingen, personeel met face-shields en hesjes waar met grote letters ‘crew’ op stond. Dertig mensen mochten er in de zaal, het voelde koninklijk aan, met gemakkelijke kuipstoelen en tafeltjes in het midden waar een roos op stond.

Om elkaar te ontmoeten moesten we creatief zijn. Met kleine groepjes op pad, veel fietsen en wandelen, op kleine bankjes in Carré, met honderd mensen bij een concert, stiekem weer een beetje dansen. Iedereen ging los en was blij om uit het corona-harnas te kunnen breken.

Alles is een beetje vreemd maar het heeft ook zijn charmes. Binnen de RIVM-maatregelen proberen we zoveel mogelijk gewoon door te gaan en te doen wat kan en mag. We gaan ervan uit dat iedereen hierin zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. Ben je ziek, kuch je? Dan blijf je natuurlijk thuis.

Het afgelopen jaar heb ik als redacteur veel uitjes op de agenda gezet, dat ga ik komend jaar wat minder doen. Do-More is en blijft een ledenplatform, waar de leden de activiteiten organiseren. We hebben recent alweer wat leuke nieuwe initiatieven zien ontstaan, maar na een periode van Do-Minder mag het wel weer wat More.

In deze tijd van thuiswerken, gecancelde vakanties en verminderd sociaal contact kunnen we allemaal wel een leuk uitje gebruiken. Dus Do-More, lieve leden.

groetjes Brigitte, redactie Do-More

26 augustus 2020